Thursday, 5 July 2012

Pengorbanan Lembu..

Assalamualaikum....

Salam nisfu syaaban buat para pembaca sekalian alam..ewahhh...Semalam baru aje tukar buku baru tapi petang-petang hari ni free2 dapat dosa kering. Betul la  kata orang selagi bernama manusia dan masih belum terpisah lagi jasad dengan roh..xlepas la kita dari melakukan kesalahan yang boleh menjerumuskan kita ke lembah dosa..Baru je semalam nak bersih hati..tersenyum tanpa syak wasangka dan kegeraman..tapi ini petang..ini hari..pukul 5:30 tadi lebih kurang..haduusshhhh...

Kenapa la orang yang busy buat kita macam hamba abdi..sesuka hati nak marah..sesuka hati nak renyuk..#$%$#..Gila ke apa? G la dapatkan motivasi dari sapa2 yang patut..g ceramah ke?..Ke masalah rumah tangga..Xbermakna orang yang duduk rumah ni kerja dia asik nak goyang kaki dan menunggu panggilan untuk tindakan segera. Ingat robot ke?? Master chef pun set time tuk peserta dia masak tau!!...Xboleh ke untuk satu kerja yang rumit bagi tahu beberapa jam awal ke..ingat senang ke dalam masa sejam nak tarik paus naik ke darat..*_@..macam tu la ibaratnya...Ni la yang buat perbuatan aku jadi xikhlas..aku rasa macam nak campak je balik ikan paus ke laut alik. Biar dia hidup bahagia kat situ.

Tak semua orang boleh bekerja di bawah tekanan, rasanya semua orang perlukan masa yang cukup untuk melaksanakan tugas yang diperintahkan..tegur karang merajuk berkurun-kurun...cakap sikit di kata kurang ajar...Tapi apa saja perbuatan xpernah nya yang betul..Setiap kebaikan yang terpancar pulak dikatakan hasil dari perbuatan orang lain. sedangkan yang bertungkus lumus itu siapa?? AKU..its from my own effort!!!its  MINe!!!..Tapi kuasa apa yang aku ada? 

Agaknya memang pedih kan perasaan lembu yang hasilkan susu tu..ye lah..penat2 dia proses susu dalam kantungnya alih-alih yang dapat nama tu? Adalah sapi..sapi...

Ampuni aku yang serba kekurangan ini Ya Allah...dan jika kesabaran bagimu yang perlu ada dalam diri ni..berikan aku kesabaran itu...

      Aku simpati dengan nasib mOO..kamu simpati dgn aku???noOO

THANKS 4 READING


18 comments:

  1. ni nape ni?? ada orang yang kerah tenaga awak dan mendapat nama daripada usaha awak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah manusiakan awak..gila nama...itu la jadi..huhuhu

      Delete
  2. shahida.. nape ni syg? stress kat tmpt kje ea?
    bykkan sbr k.. biaselah tu dugaan kt tmpt kje..
    kak ana pon sllu kene buat kje last minit..
    bagi mase 1 jam je nk soh kite ni siapkan..
    dah la nak cepat.. pstu nak perfect plak kan..
    mane la mampu kdg tu.. tp kne byk sbr je la pon
    yg kak ana mampu ^___^








    slm kenal,
    cik ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh untuk nasihat kak ana..tula..kata orang..lagi lama hidup macam2 kena tempuh..sm2 la kita sabar..
      btw salam kenal kak ana..:)

      Delete
  3. salam singgah kesini.... ape jua yg berlaku mestilah dilalui dgn kebijaksaan kt untu mengawal situasi yg berlaku.. kene lah bijak tepis² tempias mcm ni.. jgn sampai dipijak² kepala kt kan....

    cantik gambar lembu teringat pemandangan cite dejavu dikinabalu... kan best kalau dapat tgk dekat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh masya sbb sudi singgah...maceh sgt tuk nasihat yang berguna tu..ala..kita carik kat mr google je. nak jumpa kat kg kmbing katjang manyak la..hi3

      Delete
  4. kadang2 tekanan tu yang buat kita tak boleh bekerja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak tinggalkan terus keje tu ye x..huhuhu

      Delete
  5. Hmm memang perit org lain dapat nama atas apa yang kita buat. isk3 T___T

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/le-complain-day.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. perit seperit2nya..bukan nak nama..tp secebis penghargaan saja...
      da g ke blog awak..:)

      Delete
  6. Aku bukan lembu, tapi aku turut simpati sob..sob..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maceh leoz..sekarang da ok sket..:)

      Delete
  7. huk3..tu la nasib bila bekerja dgn org ni kan..sabar je la..tu je kita mampu pun.. T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...lau nak senang keje sendiri.manage sume sindri..sayang ida tader kebolehan..

      Delete
  8. tak warna warni lah hidup ni kalau ada tak ada tekanan kan ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lau terlebih kaler jadi suram dan berguling2..hik3

      Delete