Thursday, 8 November 2012

PERMATA DALAM KACA

Assalamualaikum wbt...

Dear readers ida yang cantik2 dan hensem2 belaka..*_^...Ida percaya setiap seorang dari kita mempunyai ciri2 serta kriteria yang tertentu dalam memilih pasangan....Kalau yang awal2 usia remaja mestinya mahu pasangan yang kacak...romantik....sporting....betul x...Dah matang sikit kalau boleh kita masih mahu yang kacak...sekepala dengan kita...bukan dari kategori yang panas baran...bla bla bla...

Bila kita nak pilih atau terima seseorang untuk dijadikan teman hidup....mungkin kita dah xberapa pakai  da kriteria2 yang dulu..Misalnya....belum tentu yang hensem tu jadik pilihan kalau dia sebenarnya kaki perempuan..kaki arak...kaki judi..kaki jamban...betul x...Mungkin kriteria tu berubah mengikut keadaan...Asalkan sedap mata memandang...hormat orang tua...berbudi bahasa...kuat pegangan agama...boleh terima perangai kita seadanya....Buat apa yang telalu romantik jika romantiknya tu untuk semua perempuan....xsenang duduk pulak kita dibuatnya nanti...Buat apa hensem melecun tapi panas barannya buat kita rasa macam duduk dalam neraka dunia bila berada berhampirannya...Kalau sporting sangat sampai dia xpeduli apa yang kita buat pun teruk jugak...kan kan kan....Lagi teruk kalau amalan2 wajib tu xsegan silu ditinggalkan....xsembahyang..puasa....bulan puasa selamba jerk bedal cendol mat Tanjung kat cc....Kalau diri sendiri dia tak boleh guide...macam mana pulak dia nak jadi imam yang baik untuk kita dan bakal pewaris kita  nanti..Sedangkan imam yang unggul adalah yang sentiasa menjaga dan memimpin keluarganya agar tergelincir dari garis panduan yang telah dipertanggungjawabkan Ya Rabb...

Ada satu lagi ciri yang paling penting  yang ida rasa kita tak boleh tetinggal iaitu restu kedua ibu bapa....Bukankah redha Allah bergantung pada redha ibu bapa pada kita....Kalau boleh biarlah pasangan yang dipilih ni dapat diterima kedua ibu bapa sebab naluri ibu bapa tu biasanya betul dan mereka sebenarnya  tahu apa yang terbaik untuk kita...kan..Mudah mudahan restu mereka akan mengiring setiap liku yang kita tempuh untuk kehidupan yang akan datang nanti..

Tu sikit je dari ciri2 yang ada...Dari kaca mata ida manusia yang lemah dan hina ni...Ida jugak percaya semua kawan2 blogger  ada ciri2 yang mungkin  lebih banyak dan di luar dari apa yang dapat ida jangkau dalam fikiran ni...

Sabda Rasulullah saw...(dalam mencari calon isteri)..Nikahilah wanita pada hartanya...keturunannya..kecantikannya...agamanya..Pilihlah wanita yang beragama kerana dia akan menjagamu...

Mudah mudahan kita mampu mencari intan dalam kilauan kaca...KAca bagi kita mungkin jugak intan di pandangan yang lain...Kan tiap dari kita ni dijadikan berpasang-pasangan...

MOTIF GAMBAR NI SAJA2 JUGAK.
yang tengah2 tu mak ida
**kebuntalan ida mmg terserlah dalam gambar ni..k bai**

p/S..ida pernah terbaca satu pendapat lah yang mengatakan lelaki kacak  ni sangat subjektif maksudnya...kacak budi bahasanya..kacak perlakuannya...kacak tutur katanya...kacak dalam sifat penyayangnya....tu definisi kacak dari kaca mata beliau..ida setuju sangat sebab kacak seorang lelaki x kita ukur dari raut wajahnya semata-mata...

THANKS 4 READING

42 comments:

  1. macam lagu tu laa.. kacak luar kacak dalam kacak sini sana... =p

    ReplyDelete
  2. betul tu ida...i setuju sgt..kacak dan cantik tu mmg subjektif..:)

    ReplyDelete
  3. restu ibu bapa itu penting....

    ReplyDelete
  4. betol2..ciri2 ni sgt penting..nk dpt y baik..kite kne jd baik dulu..ye dak?xD

    ReplyDelete
  5. salam kenal Ida

    kriteria2 tu sebenarnya terlalu ideal.. walhal bila dah kawin, baru kita sedar kita perlu berpijak di bumi yg nyata. alam bercinta totally different dgn alam perkahwinan..

    ReplyDelete
  6. yang penting serasi. subjektif benda2 ni, nice post tho.

    ReplyDelete
  7. apepun, hubungan kita tu mestilah direstui oleh ibu bapa kita.. dan juga diredhai Allah.. betul tu, bukan sekadar kacak diluar sahaja, tetapi didalam juga perlu..

    ReplyDelete
  8. Betul tu kak ida..
    Restu ibu bapa sangat penting..

    ReplyDelete
  9. You are right ida...kacak ni byk version kan...yang penting dalaman mesti kacak..luaran u subjective coz beuaty lies in the eyes of beholder..

    ReplyDelete
  10. So true awkkkkk.
    Kita kne bijak memulai...

    ReplyDelete
  11. Tak pernah ada satu garis tetap bagaimana bagaimana orang yang akan fie jatuh hati. Hehe. Sebab as time goes by kehendak dan kemahuan pun berubah

    ReplyDelete
  12. kacak luar kacak dalam :D

    tak semestinya yg kacak tu bagus

    dan

    tak semestinya kurang kacak pun bagus

    hati manusia kita tak tau kan -,-

    ReplyDelete
  13. kacak luar, kacak dalam, kacak dengar sini. "depetik dr lagu ape tah..lupe..hehe

    ReplyDelete
  14. kacak perwatakan tak semestinya kacak semuanya..

    ReplyDelete
  15. lelaki kacak ke, ppuan cntik ke..sumenye subjective..mcm2 pndangan..tapi. the real makna cntik tu adalah cntik lua, cntik jugak dalam :)

    ReplyDelete
  16. betul tu, sangat subjektif. kalau miliki hati budi yang kacak. itu yang terbaik. ditambah dengan paras rupa yang kacak. itu adalah bonus. :)

    ReplyDelete
  17. sy nak calon yang ada restu daripada ibubapa..eyalah kan mereka lebih tahu mana yang terbaik..kalau boleh biarlah orangtua yang carikan jodoh untuk sy :)

    ReplyDelete
  18. Suka ayat yg buat apa yg terlalu romantik kalau dea romantik utk sume pompuan. If camtu, tak romantik pun takpe laa. Heheh.

    Dulu zaman muda ada gak pikir psl kriteria ni. Kriteria plg utama nak lelaki yg bersungguh2, means bersungguh nakkan kita. Maybe maksudnya ikhlas kut. Err kriteria ke tu? :P

    Pastu ada la ciri2 laen gak seterusnya. Tp at the end, dapat husband yg penuhi kriteria plg utama tu. Kriteria laen byk tak penuhi. Haha! Tp takpe laa. Kira untung at least dpt satu kriteria plg utama tu :P

    ReplyDelete
  19. dlu mase skolah , pikir nak yang hensem but now dah takde la , asal sedap mata memandang , kte tak dpt nak jangka kite suke bakal pasangan kite sebab pew nanti ... hehehe

    ReplyDelete
  20. restu tu penting utk sesuatu hubungan..#comell la sis ;)

    ReplyDelete
  21. nak carik yg biase2jee.. yg sesuai dgn kite yg xberapa nk cntik nie.. hahahha !

    ReplyDelete
  22. aie cari ciri2 yg suka budak..ada agama,dan juga kasih pd org tua...:)

    ReplyDelete
  23. anna x kisah tpi anna nak seseorg yg jujur dan setia je ngan anna... anna x leh trima kalo kekasih yg x jujur..

    ReplyDelete
  24. restu ibu ayah, membawa keberkatan-Nya. hehe. ciri2 sume tu pun kena perlu ada.

    ReplyDelete
  25. moga kita bertemu dengan jodoh yang baik2 :)

    ReplyDelete
  26. yang terbaik dari Allah.. moga kita jumpa nya kan

    ReplyDelete
  27. yeahh..!!betul2..kacak ni subjektif..ada tu,kacak pada mata kte jer,pada mata org lain tak..kan3 ?he

    Jom terjah kalau sudi ..TQ :
    http://chot91.blogspot.com/2012/11/travel-to-singaporeuniversal-studio.html

    ReplyDelete
  28. lelaki paling kacak adalah suami masing2.hihihi

    ReplyDelete
  29. Komen better buka kepada anonymous dan pelawat url je..susah nak komen

    ReplyDelete
  30. setuju..kacak seorang lelaki dan cantiknya seorang wanita bukan kepada paras rupa je :)

    psst~novel dlm proses.hehe..owh ye! nk tanya,header tu gambar di UIA ke?

    ReplyDelete
  31. betul..
    macam yaya pula..ciri2 utama perlu ada mstila seorang yang mjga agamanya..sbb yaya yakin org yang pndai mjga agamanya psti dapat mjga ssbuah keluarga tu dgn baik..Insyalh..mslhnye..nk cri org yg ade ciri2 tu mmg pyh skrng.. =_=

    ReplyDelete
  32. tq singgah blog. jgn serik dtg lagi. hehe. ni dtg kali kedua.

    ReplyDelete
  33. betul2.. dlu mmg tergila2 nk hensem la romantik la..
    tp skrg x lgi.. msti nak yg berpegang pda agama..
    ble jdi imam kta msa solat.. waa indahnyerr.. ;)

    ReplyDelete
  34. hensem buruk perangai buat apa. hukhuk


    ReplyDelete
  35. Auwww, i love this entry. saya sokong yang kacak tak menjamin masa depan. yes, memang lah dia beri kepuasan kat kita sebab kita boleh show off dengan geng yang balak kita handsome,kacak bla bla but what if ALLAH tarik nikmat kacak balak kita tu? susah jugak kan, so better pilih lelaki yang beriman. even tak handsome dipandangan mata orang,tapi handsome di pandangan hati dan mata kita. peace ._.v

    ReplyDelete
  36. the best (Y) ... tak semestinya kalau tak kacak / tak cantik tu tak boleh bagi kebahagiaan . oh manusia memang suka memilih yang nampak indah di mata je . bukan yang indah di hati . ;)

    ReplyDelete
  37. setuju sangat2 dengan aayat last tu

    ReplyDelete
  38. Setuju 100%...Biar tak handsome yg penting dia baik kan ^_^

    ReplyDelete