Wednesday, 24 October 2012

LEMAK

Assalamualaikum....

Maaf sangat2 sebab xupdate blog, blogwalking....banyak sangat benda yang jadik sampai kiter takut nak update. Takot terbawa2 dengan perasaan...Nanti korang boring baca :) Aceli teringin pulak nak bahasa diri ida tuk korang..Acaner?? Boleh ke idak..??? Kalau boleh sila angguk 3x..kalau x..sila angkat kaki masing2.. ;)

Ida gigih la kali ni...nak susutkan badan...lagi 2 bulan je ader masa..sempat ke idak ni...Nafsu makan makin menggebu2 la sekarang...susah gila nak kawal..berselera aje bila nampak makanan...nak aje makan...darah manis kah???? mmg terasa gila badan nih naik...peha..lengan..perut...owhh..makin comel la rasanya...takot pulak baju kawen xmuat nanti...ada satu malam mak cucuk perut...dia kata kawal la makan tu sikit..(masih halus cara peringatan itu)..Baru2 ni ada la 2-3 orang saudara dan kenalan menegur..wah..sihat kau sekarang!!! pergghh....lantas dalam senyuman meleret yang penuh kebisaan ida pown menjawab...ni semua lambang kemewahan..padahal dalam ati..MAK XRELA NOKKK...!!!

Lantas atas kesedaran yang terbit di pinggir kolbu..try jugak la search petua nak kempis kan perut..pecah lemak segala...Akhirnya ida putuskan ank try satu petua ni..Minum air campuran HALIA+MADU+LIMAU+AiR SUAM...not bad la rasanya..sedap juga...kalau ida kata berkesan kang nampak beno nipunya..baru je sekali minum...

ni bahan2 yang ida guna...ihsan Mr google..;) Harap2 campuran sumber alam ni berkesan kat ida.Insyaallah..dapat susut sikit pun jadilahhh....




ADa yang ida baca minum air teh ijo atau teh cina...yg ni ida penah minum sekali je..:p xsodap...sbb da biasa minum tea harus la ala2 kaler perang gtu...byk songeh kan minah ni..

Korang ada x apa2 petua yang berkesan nak pecahkan lemak..susutkan badan..atau yang seangkatan dgnnya...meh la share..:)

THANKS 4 READING :)

48 comments:

  1. ada terbaca minum air limau macam limau nipis yang masam2 tu memang boleh kurus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope smpat susut kurus sikit cik nana..tQ tuk tips..;)

      Delete
  2. Minum air teh + limau tanpa gula. haha sanggup ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tnpa gula kan....sanggup asenya..telan aje laju nanti..manis2 bwk penyakit..;)Tq tuk tips..

      Delete
  3. Semangat org nk kwin memang blh kurus biasanya... Kuatkan semangat n.teruskan berdiet ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selera nek mencanak2 la aisyh...huhuhu

      Delete
  4. saya minum teh cina je ... Ya rabbi , walaupon pahit , reda je saya minum . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tabahnya aalia minum teh cina...huhuhu

      Delete
  5. Fie minum air panas letak perahan asam limau. Memang menjadi jugak lah dhia. Sekarang berat fie dah susut sejak kerja. Heeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang tiap pagi ida minum ayaq tu...harap sgt nk susut mcm fie taw..

      Delete
  6. Dhia cuba minum air banyak2 setiap hari...
    Kalau boleh 3 litre...
    Bukan minum sekali...
    Setiap satu jam...Minum 2 or 3 gelas air...
    Time cousin Wilma nak kahwin hari tu, Wilma try petua nie...
    Kira ok jugak la...Turun 5 kg tak sampai seminggu...
    Coz air telah membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam badan kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiap sejam 3 gelas...jenuh jugak kan...insyaalah wiLma..ida cobe nanti...chaiyokK!!MACEH TAU...

      Delete
  7. lahai mmg terburai lah an dlm toilet law makan semua tu . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. takat ni masih blum terburai.terburai angin jer..hak3.;)

      Delete
  8. air teh cina mmg xsodap, tapi bagi sye kalau nk kurngkn berat bdn secara kualiti. lebih baik bersenam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..xsodap..kan3...tp bg yg terpaksa redha jer....cb bersenam pasni..hoyehhh!!!

      Delete
  9. yang xsedap tu la ubat bak orang kata.. tapi ena cukup benci halia!!! eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, tapi lebih better dari ambil suppliment kan kan... chayok ye!! semoga berjaya menguruskan bdn.. ena pun tgh otw turunkan perut ena ni.. urghh.. xboleh lepa sikit, mula la naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la ena...takot jugak ambil ubt2 len..efek kat diri ida kmudian hari nanti susah.tu nak try amalkan bnda2 ni dulu..trima ksih ena..ena pun taw!!..chaiyokkk;)

      Delete
  10. xtau plak petua nya. tp camne pun nak kuruskan badan, kena jaga kesihatan jugak tau. semoga berjaya.

    ok je guna 'ida', :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha///thanks chic na...nk berjinak2 gn nama pasni..;)

      Delete
  11. kita sama la , org asyik cakap pyka makin membesar je skarang . fuhh nak diett jugakk . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk xbesar mn syg..ok lagi..ok jer awk kat gmbar dlm bog tu.;)

      Delete
  12. Kena bersenam..sila follow sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. kite pernah buat jugak halia+limau. jenuh jguak nak habiskan air tu. hehee :D

    tak pe, 2 bulan tu lama lagi. sempat punya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks tuk semangat..jenuh kan nak abes..huk3

      Delete
  14. aduhh mcm xsgpp je tgk halia tu heeeee..na nye petua bz kan diri kot ye ker? sbb na klau bz kan diri mlm baru teringat nk mkn heheh ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...pedas sungguh...tp lelap mata jer mnum....rmai gak yg pnt kerja kurus akhirnya..;)






































      Delete
  15. sellau minum green tea pagi2. rasa inai sket sbnrnya :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkesan x zila..ada pahit2 ckit kan..:)

      Delete
  16. Replies
    1. ni pun senam kenkadang je...tu lemak tebu bersaran sana sini ni..;)

      Delete
  17. semoga berjaya kempiskan perut.. :)

    ReplyDelete
  18. dear, lagi satu cara nak kurangkan lemak kolestrol melekat dlm badan dan dicernakan dengan baik ialah dengan memakan buah-buahan dahulu, sblm main dish. nie tips Rasulullah saw =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear utk tips pencernaan ni..insyaallah akn diamalkan..

      Delete
  19. Nice information :D . Nak cuba tengok nanti , hekhek thanks yew

    ReplyDelete
  20. kite pon pernah dengr petua ni dr mulut-mulut org berusia..hikhikhik

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum ida..

    Kalau berkesan, gitau eh!

    Tenkiu singgah blog anty, komen Dan folo.. Folo sini jugak .. :)

    ReplyDelete
  22. Akak dulu sit up sokmo pastu lupa pastu bila terasa sesak je dada bila memandu mula sit up balik. Minum2 bagai risau coz minuman berasid tak sesuai dgn perut org yg ada gastrik.

    Air halia campur madu boleh try sambil buang angin dalam badan, pas tu skrg ni nak try lotion yg nora danish selalu iklankan tu. Tak dapat macam nora danish boleh kurangkan sikit kira ok gak...:)

    ReplyDelete
  23. lg 2 bln? ida dh nak kawen ea... ein penah xmkn nasi selama 3 minggu.. and berat bdn turun 3kg... huhu

    ReplyDelete