Tuesday, 30 October 2012

Malang tu Memang Xda Bau

Assalamualaikum beloved readers...

MAcam mana ari ni? sihatkah?..atau bertambah2 sihat macam ida? ;) ....harap korang semua sihat2 n happy dengan persekitaran masing2...pada yang bekerja...selamat menjalankan tugas masing2...macam ayat org dalam radio lah pulaks..even ari ni hari kelima raya Haji, harap xterlewat bagi ida nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA buat semua kawan2 blogger...

Hei korang...ida ada cerita nak diceritakan nih...pasal malam tadi punyer cerita...disebabkan HAri Lahir Abah ida jatuh pada tanggal 25 OKt...jadi kitaorang xdapatlah nak sambut sebab kan masa tu dah nak raya Haji kan...(kitaorang lau sambut besday ahli keluarga dengan cara makan reramai aje..kumpul reramai..burak2..gurau2...makan2..)..

Malam tadi barulah kitaorang keluar nak makan ramai2 satu family sempena buzday abah yang dah lepas...Tempat pilihan yang kitaorang selalu pergi tu nak dijadikan cerita tutup lah pulak..Mak terpancarlah kesuraman diwajah masing2...Abah ida decide pergi je makan kat kedai yang lain...

Alkisahnya pun bermula...

Kedainya dekat dengan laut..kira seberang jalan kedai tu ada laut....hiasan dalaman kedai tu memang menariklah..ada keluk2 yang tersembunyi n sesuai tuk golongan2 yang mahukan privasi...ada air terjun kat tengah2 kedai....sebab dah lapar sangat semua decide nak makan benda yang sama sebab nak cepatkan...pastu ramai pulak customer yang belom dapat makan lagi...Ida dan abah order nasi  goreng biasa n mak dgn 3 adik laki ida order nasi goreng thai...adalah jugak order hidangan lain...tomyam campur, siakap sweet sour dengan kerang bakar...After setengah jam...siaplah nasi gorengnya...Mula2 terkejut jugak bila dapat nasi goreng biasa tuh...ni nasik goreng ke nasi kicap...tapi ida tabahkan jugak hati habiskan nasik goreng tuh...MAk bagi rasa nasi goreng thai dia....tawarnya...xda rasa apa langsungg...Tapi Alhamdulillah sebab lapar habis jugak nasi2 goreng kami...dah nak abis makan  baru sampai hidangan len...ida dengan semangatnya terus ambil sudu nak hirup tomyam...pergghhh...bila masuk je dalam mulut....Alamakkk...manisnya tomyam ni...xda rasa masam langsung..mmg xblh tekak ida nak terima rasa tomyam yang sebegitu...ida paksa tapi gagal...akhirnya terbuang 2 mangkuk tomyam...mmg membazir..ikan sweet sour pulak mentah n kuahnya melimpah ruah...kerang bakar tu mgkin sbb dibakar kot..kalau x maunya kerang lari dari periuk yg memasak kan mereka...haih!!!totalnya lebih kurang 120 MYR...xberbaloi langsung...



**ni ida dengan adik punyer kerja...alhamdulillah...kami makan juga...tapi ida xkan masuk kedai tu lagi..sumpah!!!

Akhirnya kitaorang pun balik dari makan dan dipertengahan perjalanan..jeng3... tetiba bahagian depan kereta berasap2 dengan jayanya..rupanya abah lupa nak tutup penutup tangki air dalam kereta lepas check kereta sebelum bertolak tadi..LAma jugaklah ida dan keluarga terperangkap kat tepi hutan...ngeri gak lah....sebab kena tunggu la dulu tangki sejuk kit sebelum curah air yang baru...Nasib kan....huhuhu..Lama jugak tersadai n gerak balik semula lepas keadaan terkawal....Sudahlah makan makanan yang mengerikan rasanya...kereta pulak tunjuk asap masa dalam perjalanan nak balik. Adehhhh...

Pengajaran dalam cerita ni...keindahan kedai xmenjanjikan kelazatan makanannya..biar makan kat warung asalkan makanannya dapat diterima tekak dan kita puas hati pula...n last...jangan lupa tutup penutup tangki air kereta kalau tak mau tersadai di tepi jalan dalam keadaan kereta yang berasap macam ida...hik3...(Abah janji kami tetap akan pergi makan kat tempat paberet kami yang tutup tu dalam masa terdekat ni...hik3...ternampak2 dah lambaian sotong goreng tepung yang lazat serta mengiurkan kat sana..hehehe)..tu je nak hentak...le kali ida update lagi..daaa..

THANKS 4 READING

27 comments:

  1. alahai siannya..kalau sya pun rasa geram dan sedih dpt pengalaman macam ni..tapi sekurang-kurangnya niat nak sambut hari lahir abah tu, tu yang penting ... insyaAllah next time akan lebih gah sambutannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah aisy Nasiha...
      Asal dapat berkumpul reramai pun da seronok da...:)

      Delete
  2. hamboi....sempat lagi wat deko atas pinggan tu? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. deko pinggan tu untuk sesapa yang kemas meja tu nanti..;)

      Delete
  3. sy pun suke mkn gerai tepi jln je.lg sedap!

    ReplyDelete
  4. haha...takde keje ea wat smiley tu..

    ReplyDelete
  5. kat pinggan muka masam tapi licin. hikhik. tula kedai makan makin ramai org, masak pun nth jadi apa. tak baik dorang meniaga macam tu. masak lah betul2, sedap2..

    ReplyDelete
  6. IM tak cerewet dengan makan. Tak sedap pun tapi boleh masuk melalui tekak, kira ok!

    ReplyDelete
  7. alamak .. kalau tomyam manis huhuhu
    nangis lah akk ..

    ReplyDelete
  8. Alamak ida, update nama kedai lah. nanti orang lain termasuk ke kedai tu pulak. Nampak sangat buat kerja sambil lewa mentang lah ramai customers. Marah pulak fie.

    ReplyDelete
  9. Searh ni : Aroma ikan bakar jeram, kuala selangor...aku nk promote makanan laut tmpt aku..haha

    ReplyDelete
  10. haha . siap buat muka msam lagi kat pnggan tuh . haha mnjadi plak tuh . haha

    ReplyDelete
  11. mahalnya!!! eee, serius! kalau ena, tulis memo kat atas meja tu, cakap "ni air gula ke tomyam??".. serius, kalau sedap mahal tak pe.. ni dah la xsedap, makan tak puas.. memang sakit hati sgt2

    ReplyDelete
  12. tragis betul kisah awak.. tapi memang betullah.kalau makanan tu tak kena dengan selera kita rasa sakit hati je kan..

    ReplyDelete
  13. Betul²..kedai cantik tak semestinye menjanjikan makanan dia sedap...
    sabar jer lah..dahlah mahal...

    ReplyDelete
  14. mahal oh RM120 kalau makanan tak sedap

    ReplyDelete
  15. ein penah kena mcm nie.. kite masuk tmpt tu sbb tertarik ngan hiasan yg cantik... tp makanan and minuman yg dijual xcantik lgsg... huhu

    ReplyDelete
  16. kes mcmni slalu da kena..tu xpe lagi yg sakit hati kedai grand abes pastu kemain mahal tp rasa sedap lagi na goreng telur sndri hehehe ;)

    ReplyDelete
  17. ala..tak seronok jadi gini kan..gambar dlm pinggan pun dh buktikan perasan ida..

    ReplyDelete
  18. xpe...bkelah bsama keluarga dlm suasana berbeza...tgh hutan d malam hari slps menikmati makanan yg kurang nikmat...cukup berbeza...huhuhu. Xpatut kedai tu...kena gtau tn kedai tu...diskaun 100%...eheh...;)

    ReplyDelete
  19. Memang rasa rugi kan coz kita bayar RM100++ tapi makanan tak sedap...
    Tapi, tak pa...Yang penting...Dapat celebrate birthday Abah kan :-)

    ReplyDelete
  20. Adoiii. Panorama kedai je cantek tapi rasanya mengerikan ya? Memang skali je la jejak kalau camtu kan? Next tyme jgn lupa tutup tangki air tu. Cehhh. Pandai la nasehat. Sebenarnya, tangki air tu yg mana? Kat bahagian enjin depan tu ey? Err tak penah langsung nak check2 kete ni. Tau pakai je :P

    ReplyDelete
  21. tanya kawan seebelum g makan..hehe

    saya dah update
    selamat hari raya aidiladha :)

    ReplyDelete
  22. kedai tu kat mana?


    p/s: selalunya schaze akan survey dulu b4 nak mkn seafood ni
    sbb susah nak cr seafood yg betul2 sedap

    ReplyDelete
  23. ni mana entry baru ni hahaha *gurau je ;)

    ReplyDelete