Thursday, 4 October 2012

Rumah beserta dengan tangganya

Salam jumaat yang penuh berkat...:) Tup tap tup tap...da seminggu berlalu....betapa masa berlari meninggalkan kita...tinggal kita yang terhencot-hencot mengejar masa...hamboi..tragis sungguh bunyinya..dah lama rasanya xupdate entri..minggu ni minggu yang agak pack bagi aku...macam2 kena diurus...heee :) 


Cerita ni adalah salah satu daripada langkah yang harus kita lalui apabila kita mahu merancang untuk membina sebiji rumah beserta tangganya..Minggu lepas aku pergi menghadirkan diri ke kursus pra perkahwinan Islam..Matlamat asal nak pergi ke sana secara jujurnya nak dapatkan segulung sijil yang diperlukan untuk upacara nikah...uhukk...

Tapi selepas pergi ke sana...setelah menghabiskan 2 hari hujung minggu, setelah naik kematu punggung duduk dengar ceramah, lepas kebas pipi akibat ketawa..setelah puas wajah bertukar warna akibat termalu...sebenarnya..apa yang diperoleh adalah lebih daripada tu. Pengetahuan itu sebenarnya jauh  lebih berharga dari sekeping sijil.. 

Bukan mendabik dada dengan alasan dah pergi kursus tu ilmu da penuh dalam dada.. Tapi sekurang-kurangnya kita tahu dari sekecil-kecil perkara hinggalah ke sebesar-besar perkara. Tertanya dalam diri..samaada sudah bersedia untuk menempuh alam baru yang xsemua masanya menjanjikan keindahan dan kebahagiaan. Dalam hati mula tertanya dah bersedia ke aku menerima kekurangan dia dan yang paling aku risaukan adalah samaada dia bersedia menerima kecacatan dan kekurangan aku. Masa bercinta nak batuk pun cover...dah kahwin t buatnya aku batuk terkokol2...x ke terkejut beruang  dia bila dengar.. (contohnya lah kan)...xpun masa berjumpa..makan pun sikit2..antara masuk dengan x je makanan dalam perut, nak control ayu  punya pasal..dah kawen...dengan makanan2 suami pun dibalun..ahakss....So para suami diluar sana...jangan gundah kalau isteri anda semakin comel..itu tanda mereka makan dengan baik..Lagipun setiap suap makanan yang masuk dalam mulut isteri, kan kaum suami juga yang dapat pahala...;)

Aku tertarik dengan kata-kata seorang penceramah ni..Jangan hipokrit!!!..buat apa kita nak mempamerkan perbuatan yang menidakkan itu adalah diri kita. Untuk apa kita nak gambarkan diri, berpura-pura kita seindah bidadari sedangkan xsampai satu pertiga pun kita seperti yang dipura-purakan. Ingat...andai benar dia ikhlas menerima kita...segala keburukan dan kebaikan kita dia akan terima dengan lapang hati. Tak ada apa nak ditakutkan...Yang penting...andai kita mahu berubah sekalipun..biarlah perubahan yang ingin kita lakukan itu adalah perubahan yang ikhlas yang terbit dari kerelaan hati dan kolbu kita. Kita hanya manusia biasa...xkan ada yang sempurna melainkanNya.

Semoga dengan kehadiran dia yang telah ditakdirkan untuk kita...kita akan saling lengkap melengkapi sesama sendiri. Dan pagi diri aku sendiri pula aku rusmuskan rupa, keadaan fizikal, kekurangan yang ada pada kita walau tidak  sempurna di mata orang lain barangkali akan nampak indah di mata orang yang menerima kita sepenuh hati. Mengenai kekurangan tu..biarlah dia nampak sekarang..sekurang-kurangnya kalau dia xdapat terima dan pergi..kita dalam keadaan yang masih belum ada ikatan. Kita bukan janda/duda selepas ditinggalkan.. Bagaimana pula bila sudah memegang status suami dan isteri...dia tahu kekurangan dan kejelekan kita...dia xdapat terima..lantas kita ditinggalkan. Xrugi bercinta selepas kahwin kalu kita rasa perkenalan kita dengan dia singkat...xlama macam pasangan lain..Insyaallah..Allah sendiri akan tanam rasa kecintaan itu dalam diri pasangan..Sama2 kita renung-renungkan.

Sesungguhnya segala apa yang ditulis hanya merupakan pendapat penulis semata-mata. Segala kekurangan harap dimaafkan. Janggal sangat rasanya menulis bab2 macam ni..heee..Mula2 semangat nak cerita..api ni je yang mampu nak dikongsikan..:)

**Banyak kali dalam kursus tu den kena bahan. Paling xboleh bla..penceramah tu bertanya kat aku panggil mr fiancée dengan panggilan apa. Dan apa pulak perasaan aku bila en fiancee panggil aku dengan panggilan anje/ayang ke...aku terus ketawa dan tekup muka. Rasa nak larik balik je..(xmatang sungguh aku kan.huh!!).habis satu kelas gelakkan aku...hohoho. Dan gara2 aku kerap dibahan...mr fiancée pun turut terlibatlah.Famous kejap dia....dah lah dia pemalu..kesian sungguh...Sorry yer!!

Ini nukilan ikhlas dari aku...nak tampal jugak muka dalm entri kali ni..selalunya guna ehsan mr google je...

                                            
Thanks 4 Reading


64 comments:

  1. hihih~sabar jela yea...klu awak xde...mesti mereka sunyi..hehe~:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ml2 ase xkisah tapi bila da pai 3/4 kl mula terpikir..np asik sayer je.nmpak exited sgt ker..kan..;)

      Delete
  2. wahhh tahniah :) setiap pasangan harus menerima kekurangan masing2 and that makes a perfect love story moga jodoh panjang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh bella...mudah mudahan dia jugak trima mn yg kurang pd ida..

      Delete
  3. hihi..sekeping sijil yg diperlukan utk nikah? ;)
    be urself...btul lah tu..waktu bercinta tunjukla sape kita sbnr..klu nk putus time tu tak la rugi pon.klu dh kawen lg payah..yg penting diri sendiri... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekeping sijil itulah ayut...
      tp kalu tunjuk secara berlebihan dikhutiri dia lari xcukup tanah lak..kih3

      Delete
  4. tahniah tahniah.
    momoy ni dah lama nak pergi, tapi x pergi pegi
    xde partner lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. trm kasih momoi syg
      blum ader partner pun boleh pergi...da ada t tak yah g lagi..:)

      Delete
  5. betul tu kan. manusia dicipta berpasangan utk saling melengkapi.
    bestnya pegi kursus bersama2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alang2 je chic na..long distance relationship payah nk jmpa..time2 gni bleh la jmpa kjp..:)

      Delete
  6. semoga dipermudahkan semuanya. mesti lah malu tutup muka kan bila kena usik macamtu. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..tapi bila pikir2 balik buat malu jer..risau t dikatakan geix ke..hahaha..thanks nana :)

      Delete
  7. itu laa nama nya pasangan bahagia ;)

    ReplyDelete
  8. waa..bahagia nampak ..
    hehe ...erm..nak bgtahu
    awak punya nuffnang ads tu , tak sepatutnya diletakkan disitu untuk yang "between post" .. sebab nanti , payah Nuffnang nak bagi BE atau CPUV pada awak .. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. between pos...ngak faham ni...ptt mata nuff xnaik2..huhuhu..mohon tunjuk ajar..:)

      Delete
    2. tengok entri berkaitan mengenai nuffnnag disini http://www.spudinpunya.com/search/label/NUFFNANG

      Delete
  9. kadang-kadang hipokrit tu perlu tpi tengok pada situasilah seeloknya jujur dan berterus-terang dgn pasangan masing2. paling penting mesti ada sikap tolak ansur dan percaya satu sama lain. tapi paling best bila bercinta lepas kahwin cukup indah sebabnya kita blaja menerima kekurangan pasangan kita walau apa jua cara sekalipun heeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. karang kalau jujur xbertempat mengundang padah pulak kan mila..hak3
      bercinta lepas kawin tu yg sebaik-baiknya..:)

      Delete
  10. Dhia tak bagitahu pun dah bertunang. hehe. Alhamdulilah tak lama lagi bau nasik minyak la kan. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu la nak bagitahu fie..takut xjadi kan...insyaallah xlama lagi..ida jemput fie nanti..:)

      Delete
  11. seronok kwin ni dhia.. cpt2 kwin ye hehe moga urusan dhia dprmudhkn ye

    ReplyDelete
  12. wah..sweet g kusus kawen dgn incik tunang...saya dh ada sijil..tp tunang blum ada..hehe..tak pe, jodoh masing2 kan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. da ada sijil senang nnti cikgu ma..blh uruskan hal lain2 yang memeningkan kepala tu.blum ada tak apa.Allah kalau nak temukan sekelip mata aje..:)

      Delete
  13. hehehe
    mmg lawak kan time kursus tu..
    kebanyakan penceramah byk yg joking2 ms ceramah tu.
    moga Allah permudahkan segalanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cik aini...
      aah mmg lawak gile..
      kering liur sbb ketawa...
      trima kasih..amin..:)

      Delete
  14. wah..besnya...,dan2 gatal jap..hahahaha..:)
    cpt2 kwin..,nnti jmput tau..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bes pun bes tapi nebes jugak ni nina..:)
      insyaallah..ida jemput nanti..:)

      Delete
  15. Bab don't be hypocrite to mmg setuju yg amat. Tolongla, just tunjuk diri yg sebenar... *penah pgalaman paling pahit dgn org hipokrit* Btw, hope both of u loveu-dovey couple kekal slamanya... :)
    Salam kenal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih byk dear...mmg teruk asenya lau terjumpa ngn manusia jenis hipokrit tu..skali dia berubah drastik sungguh..salam kenal kembali..:)

      Delete
  16. salam..
    Penceramah kena buat sikit joke biar kita tak ngantuk..bru ceria sikit.

    Terima kasih sudi singgah dan lapangkan masa di blog ta tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm...
      tu la...ida ceria sampai amlam tu xpat tidor lansung..
      blh ke gtu...;D
      sm2 tirana...ala awak kan jiran blogger kita..haruslah kita singgah..;)

      Delete
  17. hehe penceramah kursus kawen memang kena
    gurau2 camtu sbbnye kalo tak mmg smua
    pakai tido la gamaknye.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..nak2 ceramah tu lama..parah jugak kalau semua pakat tido..:)
      gelak2 hilang stress..xsedar ms bjalan..;)

      Delete
  18. Suka entri nie sangat2 ^_^
    Bagi Wilma, dalam perhubungan perlu ada keikhlasan hati agar kita dapat menerima segala keburukan dan kebaikan pasangan kita...
    Plus, tunjukkanlah peribadi kita yang sebenarnya...
    Agar perhubungan itu akan berkekalan hendaknya ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wilma darl..:)
      anggap aje keburukan dia sbg satu yg ptt kita terima dan kendalikan...
      kebaikan tu pula anggap sbg bonus yg dianugerahkan sbb kita da terima dia..;0

      Delete
  19. bestnyer dapat pergi kursus kahwin tue, dengan anje die. hehehehe.
    nanti buat kenduru jgn lupe jemput ! thanks singgah blog sye yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. skali skala je jmpa izzah
      insyaallah..ida jemput semua nanti..:)
      most welcome izzah..:)

      Delete
  20. Memang penting sangat kursus tu untuk guide kita mendalami ilmu rumahtangga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru sedar byk lagi yg nak kena blajar pastu..;)

      Delete
  21. Yup2 bguslah kalau kita pergi niat lebih dari sekadar utk mendapat sijil ^^
    tak pernah lagi kursus kahwin dan biasalah tu kdg2 terfikir juga mcm tu
    bila dah bekahwin ni segala jenis bad habits kita semua
    akan dikongsikan bersama ;D
    tapi bila dh sayang kan batuk terkokol2 pun ttp sayang juga inshaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...mudah-mudahan kan...
      kdg2 dah lama kawin pun masih lagi blum tahu habits masing2..
      jd mungkinkah tiap ari aer proses menjengah habits yg terkini..;)

      Delete
  22. ehem2.. siapakah jejaka di sebelah itu?hehehehe

    ReplyDelete
  23. betul2, buat apa kita nk hipokrit... terutama depan bakal suami, nanti dah kawen semua akn bocor juga.. so langkah berjaga2, jgn hipokrit just jaga adab dan tatasusila kita sudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga adab n tatasusila....
      suka point tu..heee..thanks ena :)

      Delete
  24. Replies
    1. lau xjujur t tipah tertipu...lagi sedey nanti..:)

      Delete
  25. selamat pengantin baru! eh salah komen!! *larikkkkkkkkkkk :P semoga bahagia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk larik kiter kejar...:)
      haha..trima kaseh..;)

      Delete
  26. ikhlas tu penting..hehe syg jgk penting...wah bile kah mau kahwin..semoga bahgia ye..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. xlama iedchan...:)
      trima kasih sgt..:)

      Delete
  27. bab jgn hipokrit yg paling saya suka ^^
    betul2, kita kena pamerkan diri kita sendiri, barula kekal sampai akhir hyt, saya doakan yg terbaik buat akak ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..thanks trah..
      akak doakan yg terbaik buat trah juga..:)

      Delete
  28. Betol Dik! jadi diri sendiri la yang terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn ada kekeliruan identiti pulak t kak kak ogy.;)

      Delete
  29. huuu. Dah nak kawin eh? Huhu. Semoga bahagia. Aku masih dalam proses mencari.. agaga. Doakan aku ketemu orang yang dapat terima kekurangan aku jua.. huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih reenaple..
      smoga cepat ketemu buat awak.insyaallah.amin...

      Delete
  30. wahhh. :) thniah ye dah bertunang :D hope awak dengan bakal awak bahagia selamanya :D

    ReplyDelete
  31. jaga tunang baik2 yer dhia... :)

    ReplyDelete
  32. Engaged? Congrats :D

    My friend cakap seronok kalau pergi kursus kahwin ni dengan bakal suami. Hihik
    Tapi Ieqa ni boyfriend pun takde lagi, so planning pergi dengan kawan-kawan je la dulu :D

    ReplyDelete