Sunday, 16 September 2012

HAri Nyah Habuk Sedonia

Assalamualaikum semua...:)
 Kejap je bulan Syawal da sampai ke penghujungnya..Baru semalam rasanya buat kueh raya**erkk. Happy holiday jugak diucapkan pada semua. Apa aktiviti korang masa cuti ni?.Aku duduk rumah je pun....beramai-ramai dengan family sambil menikmati keenakan nasi ayam buatan mak..:))


Apa dia hari nyah habuk sedonia...**dalam konteks sendiri sebenarnya..Sebenarnya hari mengemas bilik je..general cleaning bilik segala...Habuk adalah benda yang paling banyak yang terjumpa dan dijumpai.. :D..tu xkira lagi ngan baju yang bersepah2, almari da macam tin sardin cap hayam brand, dengan segala macam sepit rambut, ikat rambut, bedak, lotion, pencuci, krim, toner bagai.ha..bodak sojok yang mak jemah suka pakai pun hader...haihh..dan lagi segalanya yang patut ada dalam bilik pompuan lah..Lagi pulak..ada terbaca satu artikel ni yang seorang manusia menghabiskan lebih dari separuh hayat mereka dalam bilik...Yela kan..nak tido je kita kat bilik da..nak rehat..nak bersantai..time frust, sedih nak menyendiri,nak bergayut segala..kan3..Moh tengok gambo bilik2 cantik jap..Bagi naik semangat ckit..



Sememangnya lah aku ni seorang yang sangat alergi pada habuk....ader je habuk mula lah muka gatal la, hidung berair la, selesema la...kang mula la sroottt2...sedut hingos..xpun akan kedengaran la bunyi aciuuuu2 di sana sini sudut dalam rumah..terbang barang2 yang ada kat tepi..**punye la kuat den bersin ha..

Hokey.. muler2....kat kipas dulu...ni la punca habuk berkitaran dalam bilik aku..lap bersih..terjengket2 la si petot ini...pastu tengok atas almari, meja solek, dan xlupa bawah katil aku yang macam tongkang tebalik....huhuhu....

After that, kita asing susun barang2...macam 5s da ha...Then terbaca plak dalam internet kalau nak mengemas nih oleh (Peter Walsh) mengemas ni boleh dilakukan denagn menyediakan 3 baku yang mana tiap2 satunya kita namakan sebagai simpan, buang dan derma....Kalau ikut cara ni barang2 yang dimasukkan dalam tiap2 bakul kena adil dan sekata...xboleh la kalau nak simpannnn je semua...xsemua barang kita perlukan betul x...

yang paling menarik sekali ketika aku menjalankan perkara berkenaan bakul ni dengan istiqomah, xsampai separuh jalan lagi, aku mendapati bahawa semua barang patut disimpan..sayang nak derma..nak buang..makanya dengan sehabis daya...aku try jugak susun atur semua segala...sebaik yang boleh..dan pastu kerja mengemop lantai kasi licinnnn dan hasilnya tadda..walau pun xda hiasan dalaman yang cantik..bilik aku bebas habuk dan agak tersusun la barang walau masih nampak sarat..insyaallah...lau kekuatan tu ada akan ku gunakan tips 3 bakul tu dengan redha...

Moralnya~kalau nak mengemas tu lakukan sehabis daya..jangan jadi macam aku ni.lau ditanya bab habuk rasanya tader da.lau ada sikit pun besar zarah..mana la aku nampak..Fuhhh.Lega hidung tayer.:)) TApi kalu bab kemas mengemas ni sejauh mana berjaya..err...segan nak cakap..huhuhu..

Errr nak wish selamat mengemas tuk korang leh??? :)

THANKS 4 READING 

31 comments:

  1. sama la titew.. ena ni pntang tgok benda yg bersepah, even bilik tak sehebat mana janji kekemasan tu penting bagi ena.... hehehe good tips... but sometimes ena ni berat butt gak nk kemas semua ni XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh ena.da kemas nak beribadah pun selesa..kan3..mana xberatnya....kang da kemas2 sehabis daya sedar2 sepah juga alik..lemah lutut nk kumbah sume alik..hahahaha

      Delete
  2. Replies
    1. rajin tu datang masa coti je ruha..:)

      Delete
  3. Hahaha baru je kemas bilik juga ;D
    thanks for sharing that 3 tips ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita semangat share tp kiter guna sparuh jalan ajer.hik3.always welcome dear..:)

      Delete
  4. Rajinnyert!:-) ym pn dok ngemas tk hbs2 gak ni sbb ader sorang budak kecik suka tolong sepahkn, huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajin jugak la ym..:) nanti dia nak besar...dia pandai pulak tlg mummy dia berkemas..siap bagi idea deko skali t..:)

      Delete
  5. hahaha. penyakit awak sama macam saya rupanya.. boleh selsema terus bila kena habuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi standby je ubat selsema...jdkan ala2 vitamin c.. :))

      Delete
  6. Bestnya kalau dapat bilik cam tu ek.....
    Tapi lagi sedap kalau ada orang tukang buang habok...he...he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ssh nak carik tukangbuang habuk..tukang tambah habuk baru banyak..peaceee :)

      Delete
  7. saya kena habuk mmg asyik bersin tak hbis2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciuuu...aciuu...aciu ulalala..huhuhu

      Delete
  8. perghhh..gila banyak habuk ko..hahaha...tapi tak dapat lawan bilik aku...berhabuk bukan main...macam dah bertahun2 aku tak duduk situ..padahal salu je sapu... bengang tol

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam da bertaun2 xduduk..dasat2...xpe...nampak season k..;)

      Delete
  9. Hamboooiiihhh..
    Ni kumpul bape lama ni??
    Hehhehe...
    AJ pun tak boleh habuk..
    mulalah rasa nak buang hidung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama gak iter gak peram tu yg dasat, sehari suntuk dok buang...kui3

      Delete
    2. Hahhhha......
      Dah gatal hidung baru buang ye?
      Samalah dengan AJ pun....
      Tunggu dah tak boleh nak bernafas barulah sebok nak buang habuk... =P

      Delete
    3. nasib xder asma..lau x lagi parah nak kua masuk spital bagai...kiter2 ni takat sempputttt je. :)

      Delete
  10. rumah saya syda trnyah habuk jgk cuti kemarin

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah habuk da pergi...kan..:)

      Delete
  11. wahhh! selesa lah lepas nie...tenang jer kan..kan..

    ReplyDelete
  12. ayyookk..rajinnye si cantik mnis kite nih..hohoho ^___^

    ReplyDelete
  13. nak kemas rumah mmg malas sikit.. tggu ade bini la baru rumah bleh kemas.. itu pun kalau bini rajin la.. haha

    ReplyDelete
  14. kite kalau kena time malas nak mengemas, memang tak boleh cakap ape dah. hahaha

    ReplyDelete