Sunday, 23 September 2012

Lauk kG Kegemaran Den..

Assalamualaikum....

Hai korang..apa kabar semuanya...sihat x..harap2 semuanya sihat walafiat ok..untuk yg demam tu rerajin makan ubat okeyh..kasi cepat sembuh...:) (macam mengkarang karangan surat tak rasmi sekalah rendah la pulaks...huk3) 

Ari ni nak share pasal makanan yang jadi kegemaran dalam keluarga kitaorang....sangat best sampai xsedar da tambah nasi 4x...4x okeyh...sampai mengening perut nampak urat....**erk...ader ke itu macam..tapi kalau lauk ini ader..mmg gudbye la ayam, sotong, ketam udang segala....

Bahan utama yang kita gunakan untuk melengkapkan lauk ni kitaorang dapat masa air sungai pasang jer..hujan lebat pun boleh jugak sebab masa tu ramai kawan2 abah datang menjual kat rumah..(al maklumlah kami sekeluarga bukan kaki pancing..atau kaki jala..tunggu orang jual sajer)....

Kat tempat aku memang berhampiran dengan sungai..lombong pun ader..jadi kalau air naik atau hujan..memang banyak ikan mabuk naik...lumayan kan????....hehehe..Menurut mak...orang yang tinggal di kawasan yang berdekatan sungai memang suka lah makan ikan2 sungai ni..buat gulai..Kebetulan ari tu hujan..air naik..ikan mabuk, ader orang jual ikan sungai ni..jadi dapatlah mak masakkan kitaorang baung masak lemak cili api....Resepi asli dan enak dimakan bersama nasi panas...kecur air liur....Gulai ikan sungai ni haruslah masam dan pedas untuk mengatasi bau hanyir ikan sungai..lagipun kan memang org nogori suka makanan yang pedas2. TAk ramai yang suka makan ikan jenis ni..alasan..ada yang kata hanyir la..rasa tanah la..Tapi bagi kami..ikan ni memang lauk istimewa.

Meh aku share gambar gulai ikan baung mak aku....(aku da makan 2x da malam ni..abes la diet....hahahaha)..


 **************




****************


***************



***************


**************




*************



*********




*************


janggg...

Gulai ikan baung masak lemak cili api...kaler kuningnya menyengat kan..:)



Ni ulam petai..pak cik jiran bagi tadi..terima kasih daun keladi, esok2 bagi la lagi..hahahaha


THANKS 4 READING :)

47 comments:

  1. Alahai sedappppppnya petai. Fie tak makan ikan darat kecuali ikan keli. Huhu. tapi menggiurkan sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...fie try la mkn sekali mesti terangkat la...petai tu tanaman pakcik jiran...hahaha :)

      Delete
  2. Aku tak makan petai tapi gulai tu mmg meliurkan ;D

    ReplyDelete
  3. Meleleh ayaq liuq tengok ha.. pedas itu yg sedap dan menyelerakan. Aida paling suka tempoyak dengan ulam org nogori buat.. peh! terangkat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gtu aida lau single lagi boleh cari jodoh org nogori..t mak mentuo masakkn sll..:)

      Delete
  4. Replies
    1. melelah memalam..t siang ley cari gulai ni..hik3

      Delete
  5. wow..terliur ena melihatnya... ena tak pernah rasa ikan baung... mesti sedap dan berlemakkan.. wahhhhh.... nomnomnom, masakkan untuk ena nanti boley?? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kalau dia ori dr sungai la ena..ada org bela ikan ni tp rasa dia xda lemak mnis lagi da..huhuhu..boley.tp omak ida masakkan.dtg la linggi..huhuhu

      Delete
  6. awak telah bersalah kerana menyebabkan air liur saya terjuntai2 kerana terliur.. mohon lap kan air liur saya tu.ahahaha

    p/s : awak nak ke templet tu? awak mesej saya kat fb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dsat ni kepkatan air liur sampe terjuntai2..nah tisu nya...lap la oleh tuan hamba dgn sendiri..huhuhu

      nak...nnti sy mesej..byk tip kita nk tanya dr otai ni..:)

      Delete
  7. Oh... Petai... Sedap tu.. N lagi sedap bila kentut.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kentut lau xbau petai ttp busuk gak..hak3

      Delete
  8. omak aiiiih
    menyengaaat kale dieee.
    terliurrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. mybe sbb guna kunyit idup kaler dia agak menyengat juge la lyaa..:)

      Delete
  9. Replies
    1. t kita masukkan gambo jering atau daun2 len tuk tirana..:)

      Delete
  10. tak makan baung maybe tak bpe pandai masak nak bagi bau dia hilang kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak baung ni nak pedas ngn masam..tuk lawan bau hanyir ikan tu kiera..:)

      Delete
  11. saya suka makan petai!! tapi kulit petai bijik petai tak makan pun huhuhuhu. ikan baung?? apakah??? huhuhu

    ReplyDelete
  12. lama tak makan petai...hehe


    psstt: tanx atas komen mu:)

    ReplyDelete
  13. masak lemak mmg sedap

    tp petai tu..

    errr

    mmg tak leh telan -,-



    p/s: follower baru kat sini, thanks jenguk blog bersawang saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula...xsume org makan kan...:0
      welcome..kita jenjalan carik kawan..;)

      Delete
  14. pergh menyengat nih, klu u mkn 2 kali i tentu dah 4 kali...

    salam perkenalan...
    BW di hari Isnin yg penuh blues kaler2

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn 4x pastu esk diet alik..hahaha
      salam kenal mrs norrie..mn x blue nya...da 2 ari coti...sedap duk uma..jiwa kat uma lagi..;D

      Delete
  15. lauk kampung memang terbaik...dapat makan dengan ulam ulaman pulak tu..memang selera..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiter duk kg..hari2 mkn lauk kg...tu berat xley kawal ni..;)

      Delete
  16. terliur tgk.suka masakan pedas2 ni.baru terangkat makan..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sm la kiter..:)tp kita ader sorg kawan..bnda yg xpedas pun ye kata pedas...macam termakn sekilo cili api banyaknya..

      Delete
  17. perghhh..mcm sedap! hehe..padan la tambah 4 kali dhia! tapi IM xpenah lagi rasa ikan ni..rasanya lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh..lau gtu ader peluang IM ptt rasa ikan jenis ni....macam promote restoran da ida ni :)

      Delete
  18. pergh..4 kali? kalau dah sampai camtu mmg sedap sangat la tu :)

    salam kenal :)

    done follow :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lauk peberet mmg gtu gamaknya..hik3..
      salam kenal arina...thanks..(",)

      Delete
    2. lahai sedapnyee ... petai tu tak suka law makan terus mcm tu .. tp kalau skadar ad bau2 jee dlm masakan tu yg suka ..

      Delete
  19. Dah lama teringin gulai ikan baung masak lemak nie..done follow sini...

    ReplyDelete
  20. sedapnyeee gulai lemakk tu. tambah sedap lagi kalau ada sambal belacan. pheww. tp ikan baung x pernah makan. hik

    ReplyDelete
  21. ulam petai tu dya suka..yummy..

    ReplyDelete
  22. sedapnya gulai lemak tu....petai tu pun terbaik je kan...pagi2 dah buat kecur ayaq liur 'koi' nih...huuu

    *anyway, tq sudi dtg singgah ke blog ye...

    ReplyDelete
  23. ikan baung tu ikan apa?? ngeee~ moon mmg xtau..

    ReplyDelete
  24. tak pernah makan ikan baung tapi i like petai... :)

    mekasih singgah n follow blog saya, datang sini balas kunjungan n baca entry ;)

    ReplyDelete
  25. tambah 4 kali ? memang sedap sangat ni. hehe
    sedap tak ikan baung ? tak pernah makan lagi.
    petaiiiii tu memang mengancam :)

    ReplyDelete
  26. wah sedapnya gulai tu...terliur sy..hehe

    ReplyDelete